Dit portret van Jules Deelder behoort tot een serie portretten van bekende Rotterdammers. Ik ben geboren en getogen in Rotterdam, woon er al lang niet meer, maar vind het nog steeds ‘mijn’ stad. Om die reden vind ik doorlopend inspiratie in de stad en zijn bewoners. Jules heeft een markante kop en is een markante persoonlijkheid. Dit is hem ten voeten uit!
André van Duin mag ook niet in de serie ontbreken. Een komiek natuurlijk, maar wel een die ook prachtige dramatrische rollen kan vervullen. Zij het dat die (scheve) glimlach er altijd nog doorheen schemert.
Rotterdam heeft ook voetbalhelden voortgebracht. Twee heb ik er vereeuwigd: Coen Moulijn en Robin van Persie. Die laatste heeft inmiddels ook zijn voetbalschoenen aan de wilgen gehangen. Wie wordt de volgende Rotterdamse voetbalheld?
Coen speelde in het eerste van Feyenoord toen de club als eerste Nederlandse club de Europacup I won, de voorloper van de Champions Cup.
Robin begon zijn professionele carrière bij Excelsior, maar werd al snel door Feyenoord ingelijfd. Bij Feyenoord beëindigde hij ook zijn voetballoopbaan.
De muziek kent voor mij ook diverse helden. Hier één van hen: Leonard Cohen. Geïnspireerd door een enorme muurschildering van Cohen in Montreal.
Leonard Cohen heeft na zijn zeventigste verjaardag nog veel prachtige concerten gegeven. Dit portret toont Leonard Cohen uit die periode .
En dan deze fenomenen: John Lennon en Pauk McCartney. Lennon was de grootste muziekvernieuwer.
Een van de weinige muzikanten die van een vol stadion een intieme zaal weet te maken. En hij gaat maar door bij zo’n optreden.
De enige muzikant die de Nobelprijs voor de literatuur heeft gewonnen. Aanvankelijk wilde hij de prijs niet eens komen ophalen. Arrogant? Een beetje Grumpy is hij wel.
Hoeveel vrouwelijke popidolen met een breed publiek zijn er eigenlijk? Deze dame met die ijle stem is die status meer dan waard.
Ook Neil Young is geen aaibare persoon, maar ik heb bewondering voor zijn muziek, en ook voor de manier waarop hij met zijn gehandicapte zoon omgaat en diverse goede doelen ondersteunt.
Jacques Brel, de Franstalige Vlaming, die prachtige chansons schreef en zong.
En de muzikale duizendpoot en performer David Bowie.
Uitstekende Nederlandse muzikanten dan: die waren en zijn er ook. In chronologische volgorde: Drs. P., Herman van Veen en Huub van der Lubbe (van De Dijk).
Behalve portretten van muzikanten zijn er ook portretten van beroemde schilders in de maak, zoals Jan Sluijters en Pablo Picasso:[/lgc_column]
Portretten schilderen is een uitdaging, zeker als het om bekenden gaat: BN-ers, familieleden, vrienden. Hieronder enkele familieportretten.
Pa, rond 1980
Sarah, 1993
Thomas en Lucas, 2019
Marjo, 2017
Marjo, 2019
Marjo, 2020
Marjo 2022
Jamie, 2020 (bijna 2 jaar)
Julie, 2021 (anderhalf jaar)
En Sarah in 2021
Bep in 2020
Ook onbekende personen komen wel eens onder mijn kwast vandaan. Hieronder enkele Tibetanen en een Nederlander. Aan Tibet denk ik met gemengde gevoelens terug. Warme gevoelens vanwege de bijzonder aardige Tibetanen, hun cultuur en de prachtige omgeving; negatieve gevoelens vanwege het feit dat het land en zijn cultuur overspoeld en verdrukt wordt door China. Het groepsportret geeft daar in mijn ogen uitdrukking aan.
Tibet, 2012
Tibet, 2012
Onbekende man