Landschappen

Mijn eerste landschap was ook mijn eerste schilderij: het Markdal bij Ulvenhout. Daarna heb ik geprobeerd om de landschappen kleurrijk te maken en iets magisch mee te geven.
Het resultaat van een workshop bij Margot Maaskant. Met een knipoog naar Magritte, een van mijn favoriete schilders
Een andere favoriete schilderstroming is die van de fauvisten. Vooral het bijzondere kleurgebruik spreekt me aan, terwijl de afbeeldingen meestal realistisch zijn. Dit schilderij is van een landschap rond Guilin in China. Zo’n landschap heeft op zichzelf al een magische dimensie.
Toscane in Italie is ook zo’n schildergenieke streek. In dit geval een uitzicht op San Gimignano met z’n vreemde torens.
Een sprookjesachtig landschap. Geschilderd als opdracht tijdens de cursus. De opdracht was: schilderen met muziek; laat je fantasie inspireren door de muziek die je hoort. In dit geval Nikolaj Rimski-Korsakov.

Twee landschappen als resultaat van twee cursusopdrachten in de herfst van 2019

In Canada was 100 jaar geleden de group of seven actief. Ze schilderden onder meer lokale landschappen in prachtige kleuren. Dit schilderij is – geïnspireerd door diezelfde stijl – een terugblik op onze vakantie in Canada in 2018.
Een wandeling in Luxemburg (‘Klein Zwitserland’) inspireerde me tot dit schilderij.

De vele vakanties in Azië zorgen voor veel inspiratie. Dat geldt ook voor de landschappen. Deze twee schilderijen vormen mijn eigen interpretatie van de rijstterrassen in China.
Het Markdal blijft natuurlijk voor inspiratie zorgen. In dit geval op een dag dat het water heel hoog stond, nadat het in België langdurig geregend had.
Een gestileerd landschap

 

Een Engels stadje aan de Noordzeekust: Staithes

Bryce canyon in de USA

Een Syrisch landschap. Het doet pijn te weten dat deze Romeinse ruïnes in Palmyra in de burgeroorlog door IS deels vernield zijn, net als veel andere plaatsen en erfgoed in het land. Het schilderij laat de situatie vlak voor de burgeroorlog zien (in 2010)

Dezelfde ruïnes in Palmyra, maar nu vanuit een ander standpunt op een ander moment van de dag

Van Romeinse invloeden in het huidige islamitische Syrië naar de islamitische invloeden in het katholieke Portugal: het Pena paleis in Sintra in de buurt van Lissabon. Wat je noemt een eclectische stijl.

En vervolgens naar de Romeinen zelf: de Via Appia in moderne tijden.